Események / Bõvül a székely termékek külföldi piaca

Április 29-én a Maros megyei Ákosfalvára negyvenöt székelyföldi vállalkozás képviselõi mutatták be termékeiket a magyarországi CBA üzletlánc munkatársainak, valamint az érdeklõdõ helybélieknek és a sajtó munkatársainak.

 Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa által szervezett esemény része annak a megyehatárokon átívelõ programnak, amellyel a székely termékek minél szélesebb körû népszerûsítését és értékesítését segítik elõ az említett önkormányzatok. A három megyébõl összegyûlt negyvenöt vállalkozás közül huszonháromnak már jelen vannak az árui a magyarországi Cora áruházak polcain, és ha a CBA is megrendeli termékeiket, akkor ezeknek a termelõknek jelentõs mértékben bõvül a külföldi piacuk.
A rendezvényen a házigazda szerepében köszöntötte a jelenlévõket Osváth Csaba, Ákosfalva polgármestere, majd felszólalt Szabó Árpád, Maros Megye Tanácsának alelnöke, Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai fõkonzulja, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint a CBA részérõl Noszlopy Zoltán kereskedelmi vezérigazgató. Noszlopy örömét fejezte ki amiatt, hogy bõvíthetik székely termékskálájukat, és kifejtette, hogy ez a termékmustra az elsõ lépés a székely termékek értékesítésének hosszú folyamatában, hiszen az európai uniós elõírások, amelyeknek meg kell felelni, rendkívül szigorúak.
Borboly Csaba felszólalásában elmondta, hogy ez már a harmadik ilyen jellegû termékbemutató, amikor külföldi cégek képviselõi veszik szemügyre a székely árukat azzal a céllal, hogy rendeljenek belõlük.
– Ne csüggedjenek azok, akiktõl ez alkalommal netalán nem rendelnek árut a CBA képviselõi, hiszen ezzel még nem zárult be elõttük a külföldi piac kapuja, a formai meg egyéb akadályok leküzdésére megoldást találunk, hogy legközelebb már sikerüljön kijutniuk a magyarországi áruházakba – hívta fel a figyelmet a Hargita megyei tanácselnök, aki bizakodó, mivel szerinte még jócskán bõvíthetõ azon székely termékek skálája, amelyeket itthon és a határokon túl egyaránt értékesíthetnek.
Márton István, Hargita Megye Tanácsa vidékfejlesztési egyesületének vezetõje arra biztatta a jelen lévõ termelõket, hogy igényeljék a Székely termék védjegyet, az ehhez szükséges nevezési lap elérhetõ, illetve a kritériumok elolvashatók a Hasznos dokumentumok menüben.
A megnyitóbeszédek után Dienes Zoltán, a CBA felügyelõbizottságának elnöke és a cég egyik tulajdonosa, valamint Noszlopy Zoltán kereskedelmi igazgató végigkóstolták a hús-, tej- és pékárukat, valamint szemrevételezték a kézmûves-termékeket, ám hogy melyikbõl rendelnek, és mekkora mennyiséget, arról végleges döntés nemsokára, Magyarországon születik, miután odaszállítják a kiválasztott árukból begyûjtött mintákat, ugyanis még sok szempontot kell mérlegelniük, például a mennyiséget, az árakat és a logisztikát mindegyik árukészlet esetében, nyilatkozta Dienes Zoltán. – Mindenesetre nem jöttünk hiába – szögezte le a felhozatal láttán a CBA képviselõje.

Hírlevél


Nevem
E-mail

Facebook


Vendégkönyv


Elvira
2015-03-11 11:41:08

Gratulálok az új székely termelõknek és a székely termékeknek! Hajrá, Igazi Csíki Sör!...

További vélemények
Hozzászólok én is