Események / Bővül a székely termékek külföldi piaca

Április 29-én a Maros megyei Ákosfalvára negyvenöt székelyföldi vállalkozás képviselői mutatták be termékeiket a magyarországi CBA üzletlánc munkatársainak, valamint az érdeklődő helybélieknek és a sajtó munkatársainak.

 Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa által szervezett esemény része annak a megyehatárokon átívelő programnak, amellyel a székely termékek minél szélesebb körű népszerűsítését és értékesítését segítik elő az említett önkormányzatok. A három megyéből összegyűlt negyvenöt vállalkozás közül huszonháromnak már jelen vannak az árui a magyarországi Cora áruházak polcain, és ha a CBA is megrendeli termékeiket, akkor ezeknek a termelőknek jelentős mértékben bővül a külföldi piacuk.
A rendezvényen a házigazda szerepében köszöntötte a jelenlévőket Osváth Csaba, Ákosfalva polgármestere, majd felszólalt Szabó Árpád, Maros Megye Tanácsának alelnöke, Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint a CBA részéről Noszlopy Zoltán kereskedelmi vezérigazgató. Noszlopy örömét fejezte ki amiatt, hogy bővíthetik székely termékskálájukat, és kifejtette, hogy ez a termékmustra az első lépés a székely termékek értékesítésének hosszú folyamatában, hiszen az európai uniós előírások, amelyeknek meg kell felelni, rendkívül szigorúak.
Borboly Csaba felszólalásában elmondta, hogy ez már a harmadik ilyen jellegű termékbemutató, amikor külföldi cégek képviselői veszik szemügyre a székely árukat azzal a céllal, hogy rendeljenek belőlük.
– Ne csüggedjenek azok, akiktől ez alkalommal netalán nem rendelnek árut a CBA képviselői, hiszen ezzel még nem zárult be előttük a külföldi piac kapuja, a formai meg egyéb akadályok leküzdésére megoldást találunk, hogy legközelebb már sikerüljön kijutniuk a magyarországi áruházakba – hívta fel a figyelmet a Hargita megyei tanácselnök, aki bizakodó, mivel szerinte még jócskán bővíthető azon székely termékek skálája, amelyeket itthon és a határokon túl egyaránt értékesíthetnek.
Márton István, Hargita Megye Tanácsa vidékfejlesztési egyesületének vezetője arra biztatta a jelen lévő termelőket, hogy igényeljék a Székely termék védjegyet, az ehhez szükséges nevezési lap elérhető, illetve a kritériumok elolvashatók a Hasznos dokumentumok menüben.
A megnyitóbeszédek után Dienes Zoltán, a CBA felügyelőbizottságának elnöke és a cég egyik tulajdonosa, valamint Noszlopy Zoltán kereskedelmi igazgató végigkóstolták a hús-, tej- és pékárukat, valamint szemrevételezték a kézműves-termékeket, ám hogy melyikből rendelnek, és mekkora mennyiséget, arról végleges döntés nemsokára, Magyarországon születik, miután odaszállítják a kiválasztott árukból begyűjtött mintákat, ugyanis még sok szempontot kell mérlegelniük, például a mennyiséget, az árakat és a logisztikát mindegyik árukészlet esetében, nyilatkozta Dienes Zoltán. – Mindenesetre nem jöttünk hiába – szögezte le a felhozatal láttán a CBA képviselője.

Hírlevél


Nevem
E-mail

Facebook


Vendégkönyv


Elvira
2015-03-11 11:41:08

Gratulálok az új székely termelőknek és a székely termékeknek! Hajrá, Igazi Csíki Sör!...

További vélemények
Hozzászólok én is